COMMISSIONERS COMMISSIONERS
EDWARD E. DURYEA, 1ST DISTRICT
WILLIAM A Cco,ﬁf:,;:m pISTRICT REV. DAVID L. TERRY, 3RD DISTRICT

RICHARD C. JONES, 5TH DISTRICT

EMILY C. PHILLIPS, 2ND DISTRICT C A HOUSEMAN. §TH DISTRICT

VICE-CHAIRMAN

Sigte of South Caroling
GARY R. BAKER :.%'THTB EEﬂ]iEE @Hmmfﬁﬁiﬂn (803) 2534192

EXECUTIVE DIRECTOR 5000 Thurmond Mall, Suite 111
P.0O. Box 11926
Columbia. S.C. 29211

SEC A092-167 May 27, 1992

SUBJECT: CORRECTIONAL CENTER DIRECTOR CONSULTING WITH OTHER
JAILS

SUMMARY :

A correctional center director would not be prohibited from
consulting with other jail facilities in accordance with the
off-duty employment guidelines.

QUESTION:

The Director of the Sumter County Correctional Center is
interested in starting a jail consulting firm which would work
with training and advising other jails and their administrators
and staff. Such work would be completed away from the Director's
current position and during his off-time. He questions whether
such work violates the Ethics Reform Act.

DISCUSSION:

This opinion is rendered in response to a letter dated March 12,
1992 requesting an opinion from the State Ethics Commission. The
Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of
1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seqg., as amended,
1976 Code of Laws). This opinion does not supersede any other
statutory or regulatory restrictions or procedures which may
apply to this situation.
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Section 8-13-700(A) provides in part as follows:

(A) No public official, public member, or public
employee may knowingly wuse his official office,
membership, or employment to obtain an economic
interest for himself, a member of his immediate family,
an individual with whom he is associated, or a business
with which he is associated. This prohibition does not
extend to the incidental use of public materials,
personnel, or equipment, subject to or available for a
public official's, public member's, or public
employee's use which does not result in additional
public expense.

In prior advisory opinions, the State Ethics Commission has
advised that a public employee may engage in outside employment

consistent with established guidelines: (1) that no public
materials or equipment are utilized, except as provided by
Section 8-13-700(A), (2) such work is engaged in on the
employee's own time, (3) the work does not interfere with the

needs of the agency, and (4) the public position is not utilized
to obtain or continue the employment.

From the facts as submitted, it does not appear that the Director
would be prohibited from consulting with jail facilities which
are not part of his official responsibilities.



