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SEC A092-178 May 27, 1992

SUBJECT: EMERGENCY MEDICAL SERVICES PERSONNEL COVERING SPECIAL
EVENTS

SUMMARY :

EMS may contract with event sponsors to pay expenses
associated with the provision of EMS services.

QUESTION:

The EMS Coordinator for Greenville County Emergency Medical
Services requests an opinion concerning the legality of providing
medical coverage for local high school football games and other
special events that had a great potential for injury. Coverage
was provided with spare ambulances and spare medical equipment
not otherwise utilized and the units were to be available for
nearby medical emergencies not at the covered event. Sponsors
routinely contact EMS for such coverage. The event's sponsor is
responsible for paying the medical personnel at established
rates. If an injury occurs, the crew is placed on the County's
payroll for medical liability and Workers' Compensation insurance
purposes. He questions whether use of county equipment by off-
duty EMS personnel violates the law and, if so, if the standby
employees could be placed on the county payroll throughout the
event and have the event sponsors reimburse the county for salary
expenses incurred.
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DISCUSSION:

This opinion is rendered in response to a letter dated March 17,
1992 requesting an opinion from the State Ethics Commission. The
Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of
1991 (Act No. 248 of 1991; Section 8-13-100 et. seq., as amended,
1976 Code of Laws). This opinion does not supersede any other
statutory or regulatory restrictions or procedures which may
apply to this situation.

Section 8-13-700(A) provides in part as follows:

(A) No public official, public member, or public
employee may knowingly wuse his official office,
membership, or employment to obtain an economic
interest for himself, a member of his immediate family,
an individual with whom he is associated, or a business
with which he is associated. This prohibition does not
extend to the incidental use of public materials,
personnel, or equipment, subject to or available for a
public official's, public member's, or public
employee's use which does not result in additional
public expense.

In prior advisory opinions, the State Ethics Commission has
advised that a public employee may engage in outside employment
consistent with established guidelines: (1) that no public
materials or equipment are utilized, except as provided by
Section 8-13-700(A), (2) such work is engaged in on the
employee's own time, (3) the work does not interfere with the
needs of the agency, and (4) the public position is not utilized
to obtain or continue the employment.

In Advisory Opinion SEC A092-023, the Commission advised that
reimbursement of expenses could be obtained from the agency or
group to whom services were provided. The Commission would
suggest that sponsors of events requiring EMS services contract
with EMS to pay costs associated with provided agency services.



