
SEC AO92-146 March 25, 1992 
 
 
SUBJECT:   APPLICABILITY OF ETHICS REFORM ACT TO CITY ACTIVITIES 
 
 
SUMMARY: 
 
(1) A Police Barbecue may provide proceeds to a flower fund and to maintenance of the Police 
Cabin.  (2) Hunting and fishing invitations may be accepted unless offered to influence official 
actions.  (3) Rides, consultant studies and Christmas gifts from developers are not prohibited unless 
given to influence official actions.  (4) Employees attending professional meetings, employee 
relations programs, or wellness activities may accept promotional items.  (5) The City may seek 
reduced rates for dental care and/or eye care for employees.  (6) A City employee may receive a 
meal at a function when speaking in an official capacity and may not accept anything of value except 
as provided in the Act.  (7) An employee judging a school or civic event may accept a gift provided 
it is not given to influence official actions. 
 
QUESTION:  
 
The City Manager for Florence poses a number of questions: 
 
(1) Funds from the annual Police barbecue are used for the flower fund(buying flowers for police 
employees and their immediate families during illness or death) and the Police Cabin (maintenance, 
etc.). Is this activity still permissible? 
 
(2) Members of the city staff are invited to the annual NCNB Dove Hunt. Is attendance prohibited? 
What about other corporate events?  What about invitations to hunt or fish on other's lands?  
 
(3) Can employees of the Planning Staff or other departments ride with developers to view sites? 
Can we receive advice and/or free copies of studies from consultants? Can our Planning Director 
purchase a meal for a Planning Commissioner with his own money? Can any Department or 
Division accept a Christmas gift which is sent to the entire office, i.e., a box of pecans to the 
Planning Department from a developer? 
 
(4) When attending an authorized business related professional meeting where vendors provide gifts 
to all participants, can the participating employee receive these items? 
 
(5) Can the City receive free promotional items from an outside agency to be given out to the 
employees in conjunction with employee relations programs or wellness activities? 
 
(6) Can the City seek dental or eye plans at a reduced (discounted) rate for employees from area eye 
care and/or dental providers? 
(7) When a City employee is asked to speak at a meal function or serve as a judge for a civic or 
school competition, is any kind of gift acceptable? 
DISCUSSION: 
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This opinion is rendered in response to a letter dated February 26, 1992 requesting an opinion from 
the State Ethics Commission.  The Commission's jurisdiction is limited to the applicability of the 
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act No. 248 of 1991; 
Section 8-13-100 et. seq., as amended, 1976 Code of Laws).  This opinion does not supersede any 
other statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this situation. 
 
As to the first question, the State Ethics Commission knows of no reason why a Police Barbecue 
could not be held with funds derived therefrom being utilized for a flower fund or maintenance of 
the Police Cabin. 
 
As to the second question, the State Ethics Commission calls attention to the provisions of Section 8-
13-705 which provides: 
 

(A) A person may not, directly or indirectly, give, offer, or promise anything of value 
to a public official, public member, or public employee with the intent to: 

 
(1) influence the discharge of a public official's, public member's, or public 

employee's official responsibilities; 
 

(2) influence a public official, public member, or public employee to commit, 
aid in committing, collude in, or allow fraud on a governmental entity; or 

 
(3) induce a public official, public member, or public employee to perform or 

fail to perform an act in violation of the public official's, public member's, or public 
employee's official responsibilities. 

 
(B) A public official, public member, or public employee may not, directly or 
indirectly, knowingly ask, demand, exact, solicit, seek, accept, assign, receive, or 
agree to receive anything of value for himself or for another person in return for 
being: 

 
(1) influenced in the discharge of his official responsibilities; 
(2) influenced to commit, aid in committing, collude in, allow fraud, or make 
an opportunity for the commission of fraud on a governmental entity; or; 
(3) induced to perform or fail to perform an act in violation of his official 
responsibilities. 

 
City employees or officials would not be prohibited from accepting invitations to hunt and/or fish 
except when such invitations are intended to influence.  Absent such intent to influence, the State 
Ethics Commission does not believe that such invitations to hunt and/or fish are prohibited. Those 
City employees and/or officials who are required to file a Statement of Economic Interests are 
reminded of the provisions of Section 8-13-710 (A) and (B) which provide: 
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(A) Unless provided by subsection (B) and in addition to the requirements of Chapter 
17 of Title 2, a public official or public employee required to file a statement  of 
economic interests under Section 8-13-1110 who accepts anything of value from a 
lobbyist's principal must report the value of anything received on his statement of 
economic interests pursuant to Section 8-13-1120(a)(9). 

 
(B) A public official, public member, or public employee required to file a statement 
of economic interests under Section 8-13-1110 who receives, accepts, or takes, 
directly or indirectly, from a person, anything of value worth twenty-five dollars or 
more in a day and anything of value worth two hundred dollars or more in the 
aggregate in a calendar year must report on his statement of economic interests 
pursuant to Section 8-13-1120 the thing of value from: 

 
(1) a person, if there is reason to believe the donor would not give the thing 

of value but for the public official's, public member's, or public employee's office or 
position; 

 
(2) a person, or from an officer or director of a person, if the public official, 

public member, or public employee has reason to believe the person: 
  (a) has or is seeking to obtain contractual or other business or financial 

relationships with the public official's, public member's, or public employee's 
governmental entity. 

  (b) conducts operations or activities which are regulated by the public 
official's, public member's or public employee's governmental entity. 

 
If the invitation is from a commercial source which charges a fee or where lodging and/or meals are 
provided, such valuation of those items is to be disclosed on the Statement of Economic Interests.  If 
required in accordance with Section 8-13-710, and where the invitation involves a noncommercial 
source, such as a farm pond or invitation to hunt on private property, the source of the invitation 
should be disclosed without attempting to disclose a valuation of such invitation. 
 
As to the third series of questions, the receipt of rides, consultant studies, or Christmas gifts are 
outlined in the provisions of Section 8-13-705 and 8-13-710 as discussed above. The definition of 
anything of value excepts promotional items of less than ten dollars in value, printed informational 
or promotional material under ten dollars in value, educational material of a nominal value directly 
related to the recipient's official responsibilities, and promotional or marketing items offered to the 
general public on the same terms and conditions without regard to the recipient's status as a public 
officeholder.  
 
There is no restriction on a Planning Director purchasing a meal with his own funds for a Planning 
Commissioner. 
As to the fourth question, the State Ethics Commission advised in Advisory Opinions SEC AO92-
039 and SEC AO92-061 that employees may attend hospitality and meal functions at conferences 
which are vendor-sponsored if provided on the same basis to all program participants. Promotional 
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or educational items provided by vendors in accordance with the response to the third series of 
questions would not be prohibited. 
 
As to the fifth question, the State Ethics Commission knows of no reason why the City could not 
distribute promotional items as provided above to employees in conjunction with employee relations 
or wellness activities. 
 
As to the sixth question, the State Ethics Commission knows of no reason why the City could not 
seek dental and/or eye care services for city employees at discounted rates. 
 
As to the last question, the State Ethics Commission advised in Advisory Opinion SEC AO92-023 
that an employee is not prohibited from accepting a meal incidental to giving a speech in an official 
capacity at a meal function where the meal is provided to all other participants. The employee is 
prohibited from accepting anything of value. The definition of anything of value excepts 
promotional items of less than ten dollars in value, printed informational or promotional material 
under ten dollars in value, educational material of a nominal value directly related to the recipient's 
official responsibilities, and promotional or marketing items offered to the general public on the 
same terms and conditions without regard to the recipient's status as a public officeholder. 
 
A City employee who is invited to serve as a judge for a civic or school competition may receive a 
gift in accordance with the provisions of Sections 8-13-705 and 8-13-710. 
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