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SUBJECT: PUBLIC SERVICE COMMISSION, THE CODE OF
JUDICIAL CONDUCT AND THE FREEDOM OF
INFORMATION ACT

SUMMARY: Staff briefings of the Public Service Commission do not

violate the open meeting rules of the Freedom of Information
Act or the adjudicative responsibilities of the Code of Judicial
Conduct.

QUESTION: The Public Service Commission has requested an Advisory
Opinion to seek review of its staff briefings to insure
compliance with the Code of Judicial Conduct and the
Freedom of Information Act.

DISCUSSION: Except to the extent described below regarding the State
Ethics Commission’s exclusive responsibilities under Section 58-3-30, the State
Ethics Commission’s jurisdiction is limited to the applicability of the Ethics,
Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991 (Act no. 248 of
1991; Section 2-17-5 et seq. and Section 8-13-100 et seq., as amended, 1976
Code of Laws of South Carolina). This opinion does not supersede any other
statutory or regulatory restrictions or procedures which may apply to this
situation. Failure to disclose relevant information may void the opinion.

This matter presents due to a unique statutory arrangement in which the State

Ethics Commission is required by statute to interpret and enforce the Code of
Judicial Conduct (hereinafter “CJC") only as to the Public Service Commission
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South Carolina (hereinafter “PSC”) and the members of the PSC staff.
Specifically, Section 58-3-30 provides in part:

(B) The commissioners and commission employees are bound by
the Code of Judicial Conduct, as contained in Rule 501 of the
South Carolina Appellate Court Rules, except as provided in
Section 58-3-260, and the State Ethics Commission must enforce
and administer those rules pursuant to Section 8-13-320. In
addition, commissioners and commission employees must comply
with the applicable requirements of Chapter 13 of Title 8.

The unique statutory circumstance limits the applicability of this Advisory Opinion
to the PSC. The PSC is composed of seven Commissioners and is governed by
Rule 501 of the CJC, as well as the Ethics Reform Act and the Freedom of
Information Act (hereinafter “FOIA”). In addition to the Commissioners, staff of
the PSC is also governed by Rule 5010of the CJC. Canon 2(A) of the CJC
requires that a judge respect and comply with the law. The PSC has requested
that the State Ethics Commission determine whether its regular briefing
procedures comport with its statutory obligations pursuant to the FOIA and the
CJC.

Canon 3(B)(7)(c) of Rule 5010f the CJC provides that “a judge may consult with
court personnel whose function is to aid the judge in carrying out the judge’s
adjudicative responsibilities or with other judges.” The definition of court
personnel excludes lawyers appearing before the judge. Those PSC employees
who meet with the PSC Commissioners are not attorneys who appear before the
Commissioners. The PSC Commissioners may consult with staff whose duties
are to aid the PSC Commissioners in carrying out the Commissioners
adjudicative responsibilities. The Commissioners act in a quasi judicial manner in
the regulation of public utilities in South Carolina.

To that end the PSC technical advisors and the PSC staff attorneys, who do not
appear before the Commission, regularly hold briefings to advise and inform the
Commissioners about pending issues to be discussed and decided. The
Commissioners who attend each staff briefing do not function as a body and are
not authorized to make recommendations to or transact any business for the
PSC. The staff briefings are held with up to three Commissioners in attendance.
Various briefing times are set up to accommodate the schedules of the individual
Commissioners, and no single briefing is attended by a quorum of the
Commissioners. No Commissioner attends more than one briefing. Due to the
Commissioners’ schedules, the combinations of the Commissioners attending
the staff briefings vary from week to week. Staff briefings aid the Commissioners
in carrying out their adjudicative responsibilities. Staff briefings comply with the
requirements of Canon 3(B)(7)(c).
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As to the FOIA, Section 30-4-20 provides in part:

(d) "Meeting" means the convening of a quorum of the constituent
membership of a public body, whether corporal or by means of
electronic equipment, to discuss or act upon a matter over which
the public body has supervision, control, jurisdiction or advisory
power.

(e) "Quorum" unless otherwise defined by applicable law means a
simple majority of the constituent membership of a public body.

PSC staff briefings do not constitute a meeting in that a quorum of the
Commissioners is never present during the briefings. No fixed group of the
Commissioners attends staff briefings. No set group of Commissioners meets
from week to week; therefore, it is impossible to conclude that these ever-
changing groups are committees or subcommittees of the PSC. The staff
briefings are not committees or subcommittees appointed by the PSC. The
Commissioners do not act upon the matters presented by staff. Section 30-4-60
provides that public meetings must be open and Section 30-4-80 provides for
notice for public meetings. Staff briefings of less than a quorum of the PSC
Commissioners are not public meetings. The PSC staff briefings do not require
notice to be given or minutes to be taken.

CONCLUSION: Staff briefings of the Public Service Commission do not violate
the open meeting rules of the Freedom of Information Act or the adjudicative
responsibilities of the Code of Judicial Conduct.
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